Přihlásit

Jan Stíwn Pleško

Jan Stíwn Pleško

URL internetové stránky:

Tření kaprů proti naší trpělivosti

  • Zveřejněno v PL2CARP

Je známo už hodně odborných článků na téma „tření kaprů, berou nebo ne?“ Nejsem žádný odborník, do toho mám ještě daleko a v kaprařině jsem toho dosáhl (dle mého úsudku) ještě málo. Něco už jsem však zažil a zjistil, co to obnáší a čemu se říká pravá „kaprařská trpělivost“. Není pochyb, že každá voda je jiná a já jsem přesvědčen, že i každý rybář nebo kaprař je jiný. Přesto věřím, že v době tření volba správné vody (revíru) a nástrahy, v kombinaci s velkou trpělivostí přinese úspěch. Dalším důležitým faktem, který mě osobně naučil trpělivosti pro chytání v době tření je věc, která je důležitá v rybařině celoročně, ale podle mě v době tření ještě více. Je to správné počasí a hlavně tlak vzduchu.

Co se týká nástrah v době tření, mě osobě se osvědčují malé nástrahy velmi intenzivní sladké příchutě. Plovoucí i potápivé boilie upravené za použití různých boosterů, tekutých a práškových dipů nebo obalovacích těst. Jaká varianta je dobrá či ne, je už jen na vkusu každého z nás. Pomocí těchto věcí a přístupu k okolnostem, lze v našem koníčku dosáhnout úspěchu i v době, kdy si ceníme každého záběru dvojnásob. Nesmíme však zapomenout, že příroda zkrátka udává ty ideální podmínky sama a my můžeme jít naproti štěstí pouze dobrou nástrahou a dostatečnou trpělivostí. Hodně štěstí a trpělivosti u vody..

Jan Stíwn Pleško (PL2Carp)

Číst dále »

S Method mixem o krok napřed!

  • Zveřejněno v PL2CARP

Kvalitní Method mix může být zejména v zimním a jarním období krokem vpřed. Jde o jemné částečky tvořící zákal, který je pro kapry neodolatelnou nabídkou. Každý z nás má svůj oblíbený druh Method mixu, kterému důvěřuje a neváhá s jeho použitím třeba i celoročně. Vzhledem k určitému období lze mix různě doplňovat i o další tekuté, nebo hrubé složky.

Tekuté složky typu různých kapřích melas, boosterů na sladké či masové bázi. Tyto tekuté složky jsou především vytvořeny tak aby nerozpouštěli PVA a zároveň dostatečně zpestřili náš mix. Použití těchto tekutých složek je zkrátka velkou výhodou ať už vnadíte za pomoci PVA (tj. ve vodě rozpustný materiál ) nebo vnadící raketou.

Mezi hrubé složky nejčastěji používané, patří například drcené boilie, různé druhy partiklu nebo malé peletky, které v zákalu method mixu zaručují pevnou složku, která kapra upoutá ale nenasytí. Složek, které se v kombinaci s method mixem dají použít je mnoho. Jak se říká „fantazii se meze nekladou“ a myslím si, že záleží jen na každém z nás, čemu opravdu věříme a co se nám osvědčilo. Je mnoho druhů výrobců, značek různé kvality, která se odráží i na ceně. Jestli je dražší nebo levnější lepší, to už nechám na posouzení každého z nás.

 

Já osobně si raději než ceny, všímám složení samotného mixu a zároveň si předem v hlavě srovnávám jeho použití s mojí tekutou a hrubou složkou, kterou hodlám použít. Někdo však dá přednost ceně, na úkor toho, co by vlastně chtěl. Jestli je to správná cesta, nechám na posouzení každého z vás. Za sebe však říkám: „Lovu kaprů dávám maximum, proto jsem si jistější, když vím co dělám a věřím tomu“. Hodně štěstí u vody..........

Jan Stíwn Pleško (PL2Carp)

 PL2CARP

Číst dále »

Ze dna nebo nade dnem?

  • Zveřejněno v PL2CARP

Toto je otázka pro každého z nás, co hledáme v kaprařině, něco, s čím jít štěstí nebo záběru naproti. Popularita pop-up nástrah (plovoucích nástrah) v současnosti velmi rychle roste. Nejeden zkušený kaprař už dnes ví, že někdy je právě plovoucí nástraha tou nejlepší variantou.

Ať už ho nastražíte samostatně, nebo v kombinaci s potápivým boilies tzv. na panáčka, vždy bude poutat pozornost ryby snadněji než klasická nástraha na dně.

Každopádně si myslím, že je to v kaprařině velký krok vpřed. Jakou velikost, příchuť, barvu či značku použít v dané situaci je však nadále tajemstvím, které je nám ne až tak úplně známé.

Jedno je však jisté. Kapřaři se dostávají do situací, kdy by potřebovali zvýrazněnou nebo odlišenou nástrahu, udělat tzv. „něco jinak nebo se trošku odlišit“ od ostatních nástrah, které už ty větší a opatrnější ryby tolik znají. Ať už je to již zmiňovaná velikost, příchuť, barva ale především změna prezentace nástrahy nade dnem.

Proto si myslím, že zde přichází podstata pop-up nástrah, jejich výhodné použití v praxi, které má po mě víc než dobré opodstatnění.

Tímto způsobem prezentace nástrahy jsem i já dosáhl dlouho očekávaných záběrů, v které člověk už často ani nedoufá. Ať už z důvodu špatného počasí nebo ne z cela ideálního výběru dne, kdy se ryby nechtějí moc krmit. Zkrátka, proč a v čem je výjimečnost pop-up nástrah? Za sebe odpovídám „je to možností se odlišit a tím překvapit“ opatrné kapry................

Jan Stíwn Pleško (PL2Carp)

Číst dále »
Přihlásit se k odběru tohoto kanálu RSS